Tips till dig som ska resa till Thailand

Ett av svenskarnas mest populära resmål är Thailand. Det är det nog få som har undgått. Men vad bör man tänka på när man reser till detta andliga land som har blivit en utsökt kombination av kultur och nöjesliv? I den här artikeln får man reda på allt det nödvändiga man bör tänka på innan man sätter sig på planet.

Valuta

I Thailand används valutan baht. Kursen står för tillfället i ca 3,9, dvs 1SEK=3,9 THB. Dock uppdateras valutakursen hela tiden, så det gäller att bevaka från dag till dag hur det står till. Den thailändska regeringen har begränsat valutahandeln för att undvika alltför många valutaspekulationer.

Väder i Thailand

Det thailändska vädret är det vanligtvis inget fel på. Värme och sol gör att turisterna gärna kommer hit för att solbada. Under vintern ligger den genomsnittliga dagstemperaturen runt 30 grader och på sommaren blir det betydligt varmare – uppemot 40 grader. Klimatet för landet är ett tropiskt monsunklimat och man har mest nederbörd mellan maj-oktober. Södra delen av Thailand har i stort sett alltid varmt och fuktigt medan det i de norra delarna, kan bli betydligt kyligare – ibland till och med 5-10 grader.

Vaccinationer

Vaccinering mot hepatit A och B rekommenderas för alla resenärer, speciellt hepatit A. Även tyfoid-vaccinering är lämpligt om man stannar mer än tre veckor. Man bör även vaccinera sig mot japansk hjärninflammation om man befinner sig i Thailands södra delar i mer än 3-4 veckor.

Sjukdomsrisk

Det är lätt att drabbas av sjukdomar när man reser till Asien. Turistdiarré och parasitsjukdomar när man exempelvis badar i sötvatten eller får i sig någon särskild mat, är vanligt förekommande. Dock kan man skydda sig genom att inte dricka vattnet, undvika att bada i sjöar och floder där det finns många parasiter och skydda sig mot mygg, även om risk för malaria och zikavirus är mycket låg. Används dock myggstift och sov med myggnät för att vara på den säkra sidan.
Klappa inga hundar eller djur som kan ha rabies och se alltid till att dricka mycket. Dock inte dricksvattnet. Använd alltid kondom vid eventuella sexuella relationer i Thailand! Tvätta alltid öppna sår och insektsbett noga med tvål och skydda dem med kompress.
Det finns apotek överallt i Thailand och de är vanligtvis välfyllda, även med saker som normalt inte får köpas och som kan klassas som narkotikabaserade läkemedel. Detta är viktigt att tänka på om man tar med sig någon medicin hem. Sjukhuset i Bangkok har annars ett gott rykte om man skulle bli mycket sjuk.

Om man kör bil

I Thailand är det vänstertrafik, kom ihåg det! Trafikolyckor är mycket vanligt så man ska se till att vara på sin vakt. Undvik att köra i mörker och om man åker buss, så be chauffören sakta ned om det går för fort. Det är inte oförskämt i Thailand att be om det. Försäkringarna i Thailand kan vara mycket olika varandra, så kolla upp saken med flera olika firmor först. Ska man hyra bil i Thailand, (vilket vanligtvis inte rekommenderas) bör man välja någon av de internationella firmorna på t.ex. flygplatserna. Bilhyran ligger runt 600-800 baht per dygn, men har man otur kan man annars få problem när man lämnar tillbaka bilen, då firmans ägare “hittar” fel på bilen som man måste betala mycket pengar för. Se därför alltid till att ha en bra försäkring och läs alltid det finstilta. Man ska komma överens om priset innan man skriver på eller kör iväg med bilen.